A Fertő-tó vidéke a Kisalföld utolsó láncszemeként, mindig is különféle kultúrák találkozó helye volt; a változatos természeti adottságairól már nem is beszélve! A Fertő -táj közvetlenül határos a Hansággal, amely hatalmas láperdeiről, úszó lápjairól volt híres. Még a rómaiakat is megdöbbentette áthatolhatatlansága. Sőt íróinkat is megihlette, köztük Jókai Mórt!

A természettudomány kutatói úgy szokták mondani: "talán nincs is még egy olyan hely a világon, amely természeti adottságaiban ilyen kis távolságon belül, ilyen változatosság jellemez" Miért mondják ezt? Azért, mert itt a vulkanikus kőzetű Soproni - hegységgel határosan, találsz mészkő hegységet, lösz - és homokfalakat, nádast, nedves és száraz réteket, láperdőket, mezőgazdasági területeket, kis háztáji kerteket.... A felsoroltak mindegyike különféle élőhelyet jelent növényeknek, állatoknak egyaránt! Sőt inspirálta az építészetet, a kultúrát, a gasztronómiát és a zenét is!

Köszönettel tartozunk azoknak, akik megelőzték korukat és a negyven évnyi Vasfüggöny megszűnésével egy időben természetvédelmi oltalom alá helyezték! Ők tudták milyen egyedülálló természeti értékeket képvisel! Most kezdjük csak megérteni az új kutatások révén, hogy milyen gazdag természetes élővilága! Külhoni egyetemek kutatnak itt, gyakornokaikat küldik hozzánk, hogy tanulhassanak, kutathassanak! 

Én személy szerint, a természet - ember harmóniáját látom ebben a vidékben. Én nem erről a vidékről származom, de ámulatba ejtett, hogy igenis működhet; hogy miközben használjuk a területeket - a természet megtalálja "számításait"! Akár, ha csak a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Neusiedler See - Seewinkel National Park által, legeltetéssel kezelt természetvédelmi területeire gondolok! Jó példákat láthatunk nem csak a nemzeti parkok területkezeléseiben, de a háztáji kertek hasznosításában is! Ezeken látszik, hogy az emberek szeretik és értékelik a Fertő-táj és a Hanság adta lehetőségeket, annak természet tiszteletével együtt! Nem véletlen az sem, hogy 2001 óta a Világörökség része lett! 

Ha engem kérdezel, miért szeretem a Fertő-tájat, akkor azt mondom, hogy itt mindent megtalálunk, amit keresünk az élethez vagy akár kikapcsolódáshoz! Természet, kultúra, sport, gasztronómia, wellness! Ezt mind egy helyen! 

Tarts velem akár gyalogosan, lovaskocsin vagy kerékpáron - egyet garantálhatok: egyéni vagy kis csoportos túravezetéseim élmény lesz számodra! Szívesen ajánlok szállást, egyéb más programlehetőséget, látványosságot! 

Tapasztald meg Te is, hogy habár egy mesterséges határ szeli a térképen e tájat; "a természet nem ismer határokat!"

Gazdag élővilág

A változatos természeti adottságok miatt a vidék sokszínű növény- és állatvilágot rejt » Csodálkozz rá!

Tiszta levegő

Az Észak-nyugati szél az uralkodó a Fertő-tájon » Lélegezz fel!

Épített örökség, kultúra

A FERTŐ / NEUSIEDLERSEE KULTÚRTÁJ a Világörökség része 2001 óta » Nézd meg!

Helyi specialitások

"A Vidék Minősége" védjegyes termékeinek ízélményét élvezheted » Kóstolj bele!

Aktív kikapcsolódás

Kerékpározni, kenuzni, lovagolni, úszni, lovaskocsizni… tovább is van mondjam még? » Éld át!

Testi-lelki kényeztetés

Magas ásványi anyag tartalmú termálvíz, wellness, relax… » Élvezd!

Minőségi vendéglátás

A partnereim kedvesek, vendégszeretőek és nagyon finoman főznek » Gyűjts ízélményeket!

Számtalan programlehetőség

Túráimon kívül számtalan más élményt is tudok ajánlani » Töltődj fel!

Kövess a közösségi csatornáimon is!

Fő támogatóim

          

Partnereim a Fertő-tájon

                           

                     

          

Partnereim a Bakonyban